Cookies op de website van De Groene Club

Water besparen

Op 22 maart 2025 was het weer Wereldwaterdag, een dag die wereldwijd aandacht vraagt voor het belang van water en de noodzaak om er zuinig mee om te gaan. Ook amateurvoetbalclubs kunnen een belangrijke rol spelen in het behoud van water, vooral wanneer je kijkt naar het waterverbruik in de kantine. Of het nu gaat om het schoonmaken van de vaat, het douchen van de teams of het doorspoelen van de toiletten, de mogelijkheden voor waterbesparing zijn groot. En het mooie is: water besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van je club. Wij delen een aantal praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

1. Korter douchen 

Een logische, maar zeer effectieve maatregel: korter douchen. Het meeste waterverbruik zit in de tijd die spelers onder de douche doorbrengen. Installeer waterbesparende douchekoppen en drukknoppen die automatisch afsluiten na een bepaalde tijd. Dit voorkomt dat er onnodig water wordt verspild. Naast de technische aanpassingen is het belangrijk om je leden bewust te maken van de noodzaak van korter douchen. Hang bijvoorbeeld posters op in de kleedkamers of deel handige tips via de clubnieuwsbrief. Hoe meer mensen zich bewust zijn van het waterverbruik, hoe beter! 

2. Waterbesparing op de toiletten 

Een flinke winst haal je op de toiletten. Door over te stappen op waterbesparende toiletten met een kleinere spoeling of dual-flush systemen (waarbij je kiest voor een grote of kleine spoeling) kun je eenvoudig water besparen. Ook waterloze urinoirs zijn een uitstekende manier om water te besparen zonder concessies te doen aan hygiëne. Hetzelfde geldt voor het handen wassen: door waterbesparende kranen te installeren, kun je direct water besparen. Kranen met een zogenaamd lager debiet zorgen dat je minder water gebruikt, zonder dat het gebruiksgemak in het gedrang komt. En de besparing is vaak groter dan je denkt! 

3. Energiezuinige vaatwassers: minder water, minder kosten 

Wist je dat vaatwassers vaak meer water gebruiken dan nodig is? Door over te stappen op energiezuinige vaatwassers die minder water per wasbeurt verbruiken, kun je flink wat water besparen. Deze machines gebruiken niet alleen minder water, maar ook minder energie. Het is een investering die zich binnen redelijke tijd terugverdient, doordat je zowel op water- als energiekosten bespaart. 

4. Slim omgaan met drink- en regenwater 

Een slimme manier om water te besparen is door water te hergebruiken voor schoonmaakdoeleinden. Bijvoorbeeld door het spoelwater dat je gebruikt voor het reinigen van de vaat, in te zetten voor het schoonmaken van de vloer of andere oppervlakken. Dit vermindert zowel het drinkwaterverbruik als de belasting van het riool. 

Regenwater is een vaak onbenutte bron. Door regenwater op te vangen en dit te gebruiken voor niet-drinkbare toepassingen, zoals het doorspoelen van de toiletten of het schoonmaken van de kantine, kun je een aanzienlijke hoeveelheid drinkwater besparen. Het installeren van een goed systeem voor regenwateropvang is niet alleen duurzaam, maar ook een slimme investering die zich op termijn terugbetaalt. 

Aan de slag! 

Door bovenstaande maatregelen toe te passen, kan jouw club direct bijdragen aan een duurzamere toekomst. Begin vandaag nog met het implementeren van deze eenvoudige stappen en inspireer andere clubs om hetzelfde te doen. Water besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de clubkas! 

Voorbeeld van VV ONT: Waterbesparing in de praktijk 

Een inspirerend voorbeeld van hoe waterbesparing in de praktijk werkt, komt van VV ONT. Deze club was de eerste Nederlandse sportclub die het hergebruik van douchewater introduceerde om de toiletten door te spoelen. Het resultaat? Een besparing van maar liefst 45% op hun waterverbruik, goed voor 300.000 liter kraanwater per jaar. Dit laat zien dat je op een slimme manier water kunt besparen zonder in te boeten op het comfort van je leden. Lees meer over dit project op De Groene Club – VV ONT.

 

Waterbesparing in de praktijk

Voorbeeld van VV ONT

Een inspirerend voorbeeld van hoe waterbesparing in de praktijk werkt, komt van VV ONT. Deze club was de eerste Nederlandse sportclub die het hergebruik van douchewater introduceerde om de toiletten door te spoelen. Het resultaat? Een besparing van maar liefst 45% op hun waterverbruik, goed voor 300.000 liter kraanwater per jaar. Dit laat zien dat je op een slimme manier water kunt besparen zonder in te boeten op het comfort van je leden.

Lees meer