Cookies op de website van De Groene Club

Slim omgaan met afval

Afval verminderen en goed scheiden: slim voor de toekomst en de financiën. Plastic, papier, glas en batterijen zijn de belangrijkste zaken die soms onterecht bij het restafval. En juist voor dit afval betaal je vaak meer als vereniging. Hoe zorg je dat de afvalscheiding zonder veel werk voor vrijwilligers, leden en bezoekers goed gaat? 

1. Inzicht krijgen in je afvalstromen

De eerste stap: weet welk afval er is op je club. Begin met het bekijken van je inkooplijst of verkoopoverzichten. Dit geeft je een idee van materialen die jullie vaak aanschaffen en die dus voor afval zorgen. Vervolgens kun je op ‘afvalsafari’ gaan: inspecteer wat er daadwerkelijk in de prullenbakken belandt. Dit helpt je om een goed overzicht te krijgen van de hoeveelheden en soorten afval die jouw club produceert. Je kunt hierbij denken aan restafval, plastic, glas, papier, maar ook aan specifieke afvalstromen zoals batterijen of oude sportmaterialen.

2. Afvalpreventie: de beste oplossing

Als je weet wat je grote afvalbronnen zijn, kun je ook zorgen dat er minder wegwerpmaterialen binnenkomen. Maak keuzes om materialen te hergebruiken en maak duurzamere keuzes maken bij de aanschaf van nieuwe producten. Sinds 3 juli 2021 verboden om veel single-use plastic (SUP) producten te gebruiken, zoals plastic bestek, bekers en bakjes, ook van piepschuim. Ben je echt voor alles om naar herbruikbare alternatieven? En kies ook voor gerecycled papier of zorg dat je kassa niet automatisch bonnetjes print. Hoe minder afval er ontstaat, hoe minder je hoeft te scheiden en hoe groter je besparingen kunnen zijn.

3. Afvalscheiding: de basis

Hoe ga je het afval dat er nog is scheiden, zodat het ook goed en efficiënt gerecycled kan worden? Hoe makkelijker en duidelijker je dit systeem maakt, hoe beter voor het milieu en je portemonnee. Zorg voor voldoende en goed gemarkeerde afvalbakken op slimme plekken in de kantine, kleedkamers en langs het veld. Dit maakt het voor iedereen makkelijk om afval te scheiden en vergroot de kans op succes.

Kijk ook eens op Afval Goed Geregeld, dat sportclubs helpt om verpakkingsafval gescheiden in te zamelen zonder kosten of administratieve lasten. Afval Goed Geregeld zorgt dat een afvalinzamelaar bij jouw club gescheiden PD- en/of glasafval kosteloos komt ophalen. Hierdoor verminder je de impact van verpakkingsafval, want Afval Goed Geregeld werkt samen met bedrijven die zorgen dat de grondstoffen een tweede leven krijgen, bijvoorbeeld in gerecycled papier, PET-flessen, fleecetruien of aluminiumproducten.

Meer weten? Lees hier verder over Afval Goed Geregeld: gratis en gescheiden – De Groene Club

4. Werk samen met je afvalverwerker

Samenwerken met je afvalverwerker kan helpen om ervoor te zorgen dat de afvalstromen efficiënt worden opgehaald en verwerkt. Ga in gesprek met je afvalverwerker om te bespreken welke afvalstromen het meest geschikt zijn voor scheiding en recycling. Veel verwerkers kunnen je advies geven over hoe je afvalscheiding kunt verbeteren en daarbij kosten kunt besparen. Ze kunnen ook helpen bij het stellen van gezamenlijke doelen voor afvalreductie en het optimaliseren van de inzameling. Door samen te werken, kun je niet alleen de afvalstroom beter beheren, maar ook de kosten voor je club verlagen en bijdragen aan een duurzamer beleid.

5. Ga voor het statiegeld

Zamel je flesjes en blikjes al in voor het statiegeld? Zorg dat je flessen op een overzichtelijke en logische plek verzamelt, waar je ook laat zien wat jullie met de opbrengst doen. Bij veel clubs is dit al een fijne extra inkomstenbron. 

6. Communicatie en gedrag: betrek je club

Hoe meer mensen zich bewust zijn van de noodzaak om afval te scheiden, hoe groter de kans op succes. Deel informatie via social media, je website en posters in de kantine en andere drukbezochte plekken. Informeer je leden over de voordelen van afvalscheiding en geef zelf het goede voorbeeld. Hoe meer betrokkenheid er is, hoe meer het scheiden van afval een vanzelfsprekende gewoonte wordt. Betrek ook jongeren en vrijwilligers bij het proces – zij kunnen vaak handige ideeën aandragen en helpen bij de uitvoering van de initiatieven.

Meer weten?

Lees hier verder over Afval Goed Geregeld: gratis en gescheiden – De Groene Club

Meer informatie